Men se här så fint! Igår presenterade det svenska matt- och inredningsföretaget Layered sin nya kollektion Röllakan. Klart man går igång! Inte nog med att röllakan ju är en spännande liksom traditionell vävteknik som vi använt här under väldigt lång tid, även mönstervärlden som visas upp andas historia och tradition med stor dos härlig folkkonst.
Och då har ju inte heller inspirationen här varit den sämsta – Layereds formgivare har besökt Danielsgården i Bingsjö för att hitta kunskap och färgställningar samt återvänt för att fotografera på samma ställe. Ljuvligt resultat, eller hur?


I kollektionen ingår fem rektangulära handvävda mattor och två långsmala där man enligt företaget låtit den svenska naturen och folkkonsten återspeglas i kollektionens färgpalett, med nyanser som djupt rött, blått, ljust gult, mörk ockra och skogsgrönt. Inspirationen går också att hitta på väggmålningarna i rummen, visst? Klassiska motiv som Ålderstrappan och en hel del kurbits och blomdekorationer lär att finna i huset. Här ska det också gå att spåra delar av gårdens interiör i Carl Larssons verk, han och hans familj vistades bitvis på Danielsgården får jag berättat för mig.
Bilderna därifrån är njutbara, visst är det fint att se hur färgerna går igen och hur de delvis modernare mönstren ger ytterligare liv till de mer klassiska delarna av mattornas design?




Den traditionella röllakansmattan då? Namnet rölakan eller röllakan, kommet från fornsvenskans ryglakan eftersom den beskriver en väv som hängs mellan väggen och ryggen på den som sitter. Röllakan vävs i tuskaft, varje tråd binds över och under en korsanden tråd, tekniken är känd sedan vikingatiden. Hos oss är det traditionellt kuddar, åkdynor, täcken och mattor som vävts med lin i varpen och ull i inslaget, tekniken har varit mest utbredd i Skåne, även om den funnits på andra håll i landet också. Se Digitalt museum här!!! för maxad inspiration från just Skåne.
Textilierna kännetecknas av geometriskt stiliserade former – stjärnan, rosen, åttkanten, fågeln, liljan, timglaset – med inspiration från växt- och djurmotiv från folklig tradition. Röllakan vävdes ofta i hemmet och blev en del av gårdens familjeklenoder. Idag används tekniken nästan enbart vid mattvävning, och jadå, visst är det denna teknik som bland annat Märta Måås-Fjetterström behärskade till fullo.


The post Röllakan – ny kollektion med gamla anor appeared first on Kurbits - din slöjdkompis i samtiden.